Szőlős rétes

Home / Blog / Szőlős rétes
Szőlős rétes

Gyakorlatilag nagyon hasonló, mint minden más rétes. Ügyelni kell, hogy ne ázzon nagyon el a tészta és a szőlőfajták közül a kevésbé magos, édes, csemege szőlő a leginkább megfelelő választás erre a célra.

Hozzávalók / 6 adag



  • 750 g szőlő (fehér és piros vegyesen)
  • 25 dkg dió (darált)
  • 3 ek cukor
  • 1 dl tejföl
  • 3 ek vaj (olvasztott)
  • 1 csomag 12 lapos réteslap

Elkészítés



  1. A tejfölt elkeverjük az olvasztott vajjal.
  2. A megmosott szőlőfürtöket leszemezzük, a szemeket (nagyobb szemű szőlő esetében) kettévágjuk.
  3. Egy tiszta konyharuhán 4 réteslapot egymásra terítunk, vékonyan megkenjük vajas tejföllel, a szőlő harmadát elosztjuk rajta, a széleket szabadon hagyva. (Én háromféle rétest csináltam: az egyikbe csak fehér, a másikba csak piros szőlőszemek kerültek, a harmadikba pedig vegyesen, mindkettő.)
  4. Meghintjük 4 ek darált dióval és 1 ek cukorral. Hosszanti irányban feltekerjük és olajjal kikent, vagy szilikonlappal bélelt tepsire helyezzük. A tetejét megkenegetjük a tejföllel.
  5. Ugyanígy járunk el a maradék nyolc réteslap (2 rétes) esetében.
  6. 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk (mehet légkeverésen), és addig sütjük, míg a rétesek teteje szépen megpirul.