Palócleves

Home / Blog / Palócleves
Palócleves

Mikszáth Kálmán tiszteletére is kreáltak ilyen levest az egykori István Főherczeg Szállodában Pesten. Gundel János készítette az általa igen tisztelt író számára az első "palóc levest" 1892-ben.

Hozzávalók / 6 adag



  • 1 kg juhhús
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 kg zöldbab
  • 60 dkg burgonya
  • 3 db babérlevél
  • 1 csokor kapor
  • 2 kis db paradicsom
  • 2 közepes db paprika
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl habtejszín
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 2 ek disznózsír
  • 4 l víz

Elkészítés



  1. A hagymát apróra vágjuk, a zsíron üvegesre dinszteljük.
  2. Pirospaprikát szórunk rá. Fontos, hogy sűrű pörköltet kapjunk, mert akkor lesz a leves megfelelően karakteres. Kicsit hagyjuk csak rajta, és közben rázogatjuk, hogy oda ne égjen.
  3. Rádobjuk a megtisztított, kockára vágott húst.
  4. Közben a felkockázott krumplit feltesszük sós vízben főni a babérlevelekkel, úgy, hogy a víz éppen hogy ellepje. Nem kell teljesen puhára, mert együtt is kell még főnie a többi hozzávalóval.
  5. Egy nagy, 5 literes lábasban majdnem készre főzzük a zöldbabot, a paradicsomot és a paprikákat.
  6. Ha a pörkölt készen van, a krumpli és a zöldbab majdnem megpuhult, akkor minden hozzávalót átöntünk a zöldbabos fazékba (ezért van szükség az 5 literes űrtartalomra).
  7. A tejfölt elkeverjük a liszttel, és ha a levesalap újraforrt, hozzáöntjük.
  8. 5 perc múlva beleöntjük a tejszínt, a finomra vágott kaprot és a fokhagymát.
  9. Még 3-5 percig főzzük alacsony lángon.